Oamenii de stiinta au dovedit ca pisicile inteleg fizica! Iata cum!

Ce animal credeti ca este cel mai destept? Este o intrebare dificila, bineinteles, deoarece diferite animale sunt bune la sarcini diferite. Din acest motiv, cercetatorii japonezi au decis recent sa reformuleze intrebarea si sa afle care animale sunt mai bune decat altele la una dintre cele mai complexe stiinte: fizica. Și raspunsul sa dovedit a fi dragut si pufos – sunt pisicile!

Testul clasic al capacitatii unui animal de a gasi o legatura logica intre evenimente este destul de simplu. In primul rand, animalului i se arata doua boluri, unul gol si altul umplut cu alimente. Apoi, bolurile incep sa se miste si, in final, se ascund in spatele unei perdele. Sarcina animalului testat este de a ghici ca alimentele vor aparea pe cealalta parte a perdelei si vor alerga acolo. Multe animale nu au reusit acest test simplu, inclusiv pasari, reptile si chiar si rudele noastre indepartate – maimute.

Pentru pisici, cu toate acestea, oamenii de stiinta au facut sarcina chiar mai grea. Subiectii de test au trebuit sa conecteze sursa sunetului la un obiect presupus in interiorul unei cutii semi-transparente cu o gaura in el. Cutia a dat din cand in cand un fosnet, dar nu era nimic inauntru. Acest lucru a facut ca pisicile sa inceapa sa exploreze cutiile, sa le atinga cu labele si sa priveasca incurcate. S-a dovedit ca pisicile au reusit sa conecteze sunetul cu cutiile, chiar daca nu a aparut niciun obiect.

Acest experiment a dovedit ca pisicile au o intelegere foarte dezvoltata a legaturilor cauza si efect, care stau la baza tuturor legilor fizicii. Deci, atunci cand credeti ca amicul tau se comporta ciudat si pare prea interesat de ceva banal, nu intelegi totul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *